Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lesz népszavazás Józsefvárosban

Döntött a testület: szeptember 25-én népszavazás

2011. június 06. hétfő

Döntött a képviselő-testület, helyi népszavazást tartanak Józsefvárosban a hajléktalanokat érintő kérdésekben. A csütörtöki döntés értelmében három, a hajléktalanokat érintő kérdésről szavazhatnak a helyiek 2011. szeptember 25-én.

A javaslatot 13 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a testület, a helyi népszavazást szeptember 25-re tűzték ki. A voksoláson három kérdésre kell válaszolniuk a kerületben élő polgároknak.

1. Támogatja-e, hogy hatályban maradjon a józsefvárosi képviselő-testület kukázást tiltó rendelete? 2. Támogatja-e, hogy a képviselő-testület rendeletben tiltsa meg a közterületen történő életvitelszerű lakhatást? 3. Támogatja-e, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében? Kocsis Máté hangsúlyozta, ezek a kérdések a kerület legsúlyosabb problémái, amelyeket a városrész vezetése elkezdett megoldani, de a téma összetettsége számos további kérdést vetett fel. A január 1-jén életbe lépő, kukázási tilalomról szóló rendelettel kapcsolatban voltak tüntetések, azonban a kerület vezetése a Józsefvárosban élők véleményére kíváncsi azt illetően, érvényben maradjon-e a rendelet. A polgármester hangsúlyozta: a rendeletet csak abban az egy esetben vonja vissza a kerület, ha a józsefvárosiak azt közösen kérik.

A második kérdéssel kapcsolatban olyan rendeletet szeretnének alkotni, amely rendet teremt, ehhez pedig a városrész lakóinak a felhatalmazását szeretnék kérni.

A harmadik kérdés ügyében azt mondta: a fővárosi hajléktalanprobléma 70-80 százaléka a kerületre koncentrálódik, ugyanakkor 100 józsefvárosi hajléktalanból 90 nem a kerületben vesztette el az otthonát. Kocsis Máté célja, hogy újraosszák az ellátáshoz szükséges feladatokat a fővárosi önkormányzat és a kerületek között, mert a VIII. kerület ilyen arányban, egyedül nem bírja a terhet. Emellett, ha sikerül elosztani a teendőket, akkor nő az ellátás színvonala is. A polgármester leszögezte, Józsefváros ezután is becsületesen ellátja az ezzel kapcsolatos feladatait, de képtelenségnek, hogy egy kerületre 4000-5000 hajléktalan jusson.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben