Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Méltó külsőt érdemel a tér

Szimbolikus táblacsere a II. János Pál pápa téren (+fotók)

2011. július 04. hétfő

Felszerelte az első II. János Pál pápa tér táblát Kocsis Máté a volt Köztársaság téren. Józsefváros polgármestere elmondta: a mai nap nemcsak olyan szempontból szimbolikus, hogy felkerül az új tábla, hanem azt reméli, a következő lépés az lesz, hogy „a tér valóban egy pápáról elnevezett térhez méltó külsőt is kap”. Hozzátette, ehhez a főpolgármester elvi támogatását is megkapta.

Kocsis Máté – mielőtt felfúrta az új táblát és áthúzta a korábbi elnevezést – elmondta, úgy véli, az új elnevezés semmiféle társadalmi és politikai vitát nem válthat ki. Jelezte, hogy kezdetektől támogatta az átnevezést, mert II. János Pál pápa személye „mindenki számára elfogadott, elismert és vitán felül álló”. A szerelést megelőző percekben úgy fogalmazott: „szép nap a mai, módom lesz megfúrni az egykori MSZP pártszékházat, és feltenni rá egy új táblát”. A polgármester elmondta, a fővárosi kezelésben álló tér megújítására már vannak elképzelések, ugyanakkor számára fontosabb, hogy „belátható időn belül a tér váljon méltóvá ahhoz a személyhez, akiről nevét kapta”. Megjegyezte, hogy a nehéz kerületi és fővárosi pénzügyi helyzet ellenére ezt ő és a főpolgármester is kiemelt kérdésnek tartja.

Kocsis Máté fontos ügyként kezeli a park rendbetételét, hogy mindenki számára „élvezhető, elérhető, családbarát legyen”, emellett pedig a 4-es metró felszíni megállójának a rendezése is várat magára.A polgármester hosszú távú tervei között említette egy II. János Pál pápát ábrázoló szobor felállítását, ennek tervezése, finanszírozási hátterének vizsgálata folyamatban van. A kerület vezetője hozzátette: kevesen tudják, hogy a tér szinte Budapest mértani középpontja. Mint mondta, minden magyar régi adósságát törleszti, hogy a pápa iránti tiszteletet azzal fejezi ki, hogy az ország fővárosának jó adottságú közterületén emléket állít neki, és „hálánk jeléül közöljük a nagyvilággal: számunkra meghatározó és szimbolikus személy volt”.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött egyes közterületek átnevezéséről, ekkor szavazták meg azt is, hogy a korábbi Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét vegye fel. A VIII. kerületben az Erdélyi utcát is átnevezték, amely már a Bauer Sándor utca nevet viseli. A táblák felszerelése már folyamatban van.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben