Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Erdő Péter tart szentmisét a Magyarok Nagyasszonya templomban

Emlékezés a Gulag áldozataira

2017. november 24. péntek

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak november 26-án, vasárnap a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya templom oszlopcsarnokában található emlékműnél. Az emlékező szentmisét dr. Erdő Péter bíboros mutatja be.

Vargha Miklós Péter lapunknak elmondta: 2005 nyarán jártak egy közösséggel Kárpátalján. „Ott szembesültünk azzal, hogy a malenkij robotra való elhurcolás tudatos magyarságirtásnak indult ott. Ismereteink szerint a fővárosban addig nem volt az elhurcoltaknak emlékműve, ezért elhatároztuk, hogy templomunk oszlopcsarnokában állítunk egyet” – mesélte a plébános. 2005 novemberére készült el az emlékmű, melyet Olofsson Placid atya áldott meg, aki maga is hét évig volt a Gulagon.

Szomorú tény, hogy a következő év Nagyboldogasszonyára virradóan ismeretlen tettesek kibontották és elrabolták a domborművet. Szerencsére őszre sikerült pótolni, amelyet Dr. Varjú Imre atya áldott meg. „Azóta is minden novemberben az önkormányzattal közösen szentmise után koszorúzzuk meg” – tette hozzá Vargha Miklós Péter. Tavaly a Gulag emlékévi pályázatával sikerült az oszlopcsarnok burkolatát felújítani és az éjszakai világítást is megoldani.

Meghívó

Emlékező szentmisét tart az áldozatokért dr. Erdő Péter bíboros november 26-án, vasárnap 10.30 órakor. A koszorúzás előtt Soltész Miklós államtitkár tart beszédet. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Vargha Miklós Péter, é. esperes, plébános

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben