Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az orgona felújítására gyűjtenek

Jótékonysági gálahangverseny a Jézus Szíve templomban

2017. november 24. péntek

Az orgonafelújítás javára meghirdetett november 22-i koncerten jezsuita kötődésű muzsikusok vállalták a fellépést a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban, köztük olyan kiválóságok, mint Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és Szabó Balázs Junior Prima-díjas orgonaművész. Az eseményen részt vett Sára Botond alpolgármester is, aki a koncertet követően a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásáról biztosította a szervezőket.

A templom többször átépített Wegenstein-orgonáját a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium egykori diákja, Szabó Balázs orgonaművész-szakértő szólaltatta meg. A hangversenyen fellépett a miskolci iskola Fényi Kamarakórusa Herpainé Velkey Klára vezényletével, továbbá a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium énekművész növendékei közül Sárközi Xénia és Farkas András.

Hozzájuk csatlakozott zeneakadémiai muzsikustársaik közül a jezsuita templom közösségéhez tartozó Vámosi Katalin és Alszászy Gábor. A koncert egyik fénypontja Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna és Gáspár fellépése volt: első alkalommal játszott a templomban a művészcsalád.

A hangverseny keretében Vízi Elemér SJ jezsuita tartományfőnök köszöntötte a szép számú közönséget, a tervezett orgonafelújítás részleteit Horváth Árpád SJ templomigazgató és Végh Dániel projektmenedzser ismertették. „Az orgonák gyakran a legértékesebb ékei egy templomépületnek. Eleink ezeket is a Jóisten dicsőítésére szánták. E hangszereknek már a gondos karbantartása is roppant nagy kihívás. A mi templomunknak is van egy eléggé méretes orgonája.

Állapotát nézve mára az összeomlás határáig jutott. Valamit kezdenünk kell vele, mert így méltatlan az Istenhez fűződő kapcsolatunkhoz, műemlék templomunk pezsgő lelkiségi és kulturális életéhez. Szeretnénk, ha az orgona teljesen megújulhatna, hogy újra Isten nagyobb dicsőségére szóljanak a sípok” – mondta Horváth Árpád SJ templomigazgató.A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonája az elmúlt kicsit több, mint 120 esztendőben jelentős bővítésen és változtatásokon esett át, napjainkra azonban annyira leromlott állapotban van, hogy szinte minden eleméhez hozzá kell nyúlni.

A felújítás javára indított a templom egy online adománygyűjtő kampányt is az adjukossze.hu portálon, ahol bankkártyával és akár anonim módon is lehet támogatni a nemes célt. A további támogatási lehetőségekről, és a projektről a templom honlapján, a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas oldalon találhatók meg a részletek. Az orgonafelújítás javára nagyszabású bált is rendeznek 2018. február 10-én a Párbeszéd Házában, melyre a Jézus Szíve Jezsuita Templom minden józsefvárosi polgárt invitál.

Fotó: Mudra László/Jézus Szíve Jezsuita Templom

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben