Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Némafilmek, közönségsikerek és zenés-táncos programok

A magyar film napja az Uránia moziban

2018. április 26. csütörtök

Egész napos programmal várja a Filmalap és az Uránia Filmszínház a legkisebbeket és a legnagyobbakat A magyar film napja alkalmából április 30-án. Műsorra tűzik a felújított Szaffi című animációs filmet, a Kincsem című kalandfilmet, valamint filmtörténeti ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett ingyenes gyerekprogramok, zongorakísérettel játszott némafilm és az első magyar film emlékére táncos programok várják a látogatókat.

Az első magyar – Zsitkovszky Béla rendezésében készült – A táncz című filmet 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ennek emlékére minden évben április 30-án a magyar film és alkotói előtt tisztelegnek a Filmalap kezdeményezése nyomán.

Fotó: urania-nf.hu

A program délelőtt 10 órakor a Szaffi című klasszikus rajzfilm felújított változatának a premierjével indul. 11-től lebilincselő programok várják a gyerekeket: filmrajzoló, filmjátszó és a legmodernebb technikát használó „virtual reality” foglalkozások. A közelmúlt legnagyobb közönségsikere, a Kincsem vetítése 11:45-kor kezdődik. Törőcsik Mari a 14:15-kor kezdődő Vasvirág című filmben arról ábrándozik, hogy táncosnő lesz. Majd Darvas Ferenc kíséri zongorán A tánczosnő című ritkán látható némafilmet. A Filmarchívum kincseiből ezzel párhuzamosan 16 mm-es vetítőről peregnek régi filmritkaságok. A napot a 90-es évek felejthetetlen kultfilmje, a Csinibaba zárja.

Fotó: Budapest Film

A vetítésre most az egyszer újra 182 forintért lehet jegyet váltani – pont annyiért, amennyiért a premier évében. A vetítés előtt Lévai Balázs beszélget a rendezővel és a szereplőkkel. A „legcsinibabásabban” – az 50-es és 60-as évek stílusú ruháiba – öltözött nézőt meglepetés várja. A programot táncos retró buli zárja. A Csinibabára a jegyelővétel április 25-én, szerdán délben indul, a többi előadásra már kaphatók a jegyek online és a helyszínen, egységes 1000 forintos áron.

Részletes program: http://urania-nf.hu/esemenyek/1225

A magyar film napja

A magyar film napja kezdeményezés lelkes fogadtatásra talált, országszerte több mint száz szervezet és vetítőhely csatlakozott, köztük az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia és az Uránia Nemzeti Filmszínház. 

Nyitókép: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben