Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Írásaiban is tovább él

Jókai Annára emlékeztek

2018. május 26. szombat

Egy éve hunyt el Jókai Anna Kossuth-nagydíjas írónő, kerületünk díszpolgára. Rá emlékeztek pályatársai, barátai és olvasói a Polgárok Házában május 25-én este. Az emlékesten díszvendégként jelen volt az írónő lánya, Bánki Nóra is. Józsefváros önkormányzatát képviselve Sántha Péterné alpolgármester méltatta Jókai Annát.

A rendezvény házigazdájaként Trznadel Angéla, a Polgárok Háza kulturális programigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. „Jókai Annának mindenkihez volt egy kedves szava, biztató mosolya, bátorító gondolata, és mindig jött, ha hívták, mert tudta, hogy szükség van a tanácsaira, és az előre mutató kritikáira”– emlékezett az írónőre.

Sántha Péterné személyes emlékeit is felidézve kiemelte: „Jókai Anna könyvei ott sorakoznak a könyvespolcomon, novellái és regényei pedig mindig támaszul szolgáltak életem egy-egy nehéz szakaszában, megerősítve abban a hitben, hogy a megpróbáltatások, kudarcok minden emberi lény sorsának kísérői, esetleg sorsfordítói. Még elevenen él bennem és többi tisztelőjében, olvasójában hirtelen ránk szakadt hiánya.

A magyar történelem számos nőt állít elénk példaképül, de a legújabb kori történelmünk sorsfordulóiban az írói tehetséggel megáldott nők – köztük Tormay Cécile és Jókai Anna – alkottak igazán maradandó értékeket. Még Tormay Cécile a proletárdiktatúra 133 napjának állít emléket, addig Jókai Anna a magyarországi, úgynevezett népi demokrácia társadalmi rombolásait mutatja be írásaiban” – mondta az alpolgármester, hozzátéve: abban bízva, hogy gyermekeinket fel tudjuk vértezni a rájuk váró manipulációk ellen, mutassuk meg nekik Jókai Anna Ima Magyarországért című könyvét.

Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő többek között arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy Jókai Anna regényei, novellái és versei a minket is foglalkoztató mindennapi problémákhoz adnak útmutatást.

„Jókai Anna írásai a mindennapok nagy kérdéseit sokfelől megközelítve, árnyaltan, soha nem indulatoktól fűtötten, inkább érzelmek által vezérleve válaszolják meg”– fogalmazott Mezey Katalin, aki hangsúlyozta azt is, hogy Jókai Anna a Magyar Írószövetség elnökeként a közéletben is fontos szerepet töltött be. 

A pályatársak fiatalabb generációját képviselve Zsille Gábor József Attila-díjas költő emlékezett az írónőre, akinek művei az újabb nemzedéket is megszólítják. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Jókai Anna Átvilágítás című önéletírása, amely 2017-ben jelent meg, olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy immár negyedszer került utónyomásra.

„Éppen három éve kezdte el megírni az Átvilágítást, ezt az őszinte számvetést, vallomást. Ennek is ma van az évfordulója. Akkor épp’ Pünkösd volt, és őt ismerve ez egészen biztos, hogy tudatos, hiszen nagyon fontos szerepet játszott az életében a hit is”– magyarázta Zsille Gábor, aki arról is beszélt, mennyire megragadta őt Jókai Anna kiváló szónoki képessége, és magával ragadó, egész termet betöltő kisugárzása. 

Az írónő ezen az estén korábbi előadásiból összevágott videofelvételeken keresztül szólt a jelenlévőkhöz. Emlékét az írásaiból kiválasztott részletek és verseinek segítségével Császár Angéla Jászai Mari-díjas, Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, illetve az est moderátora, Takács Bence előadóművész is megidézték.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben