Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

43 éve hunyt el a bíboros

Mindszenty József hite ma is élő példa

2018. június 18. hétfő

Mindszenty Józsefre emlékeztek a vasárnap 9 órai szentmisén a Szent József-plébániatemplomban, amelynek keretében a bíboros boldoggá avatási ügyének kedvező alakulásáról is beszámoltak. A szentmise után a hívek kivonultak a róla elnevezett téren álló szobrához és mielőbbi boldoggá avatásáért imádkoztak. Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait.

Halálának 43. évfordulóján Isten szolgája, Mindszenty József bíborosról emlékeztek meg a Horváth Mihály téri Szent József-templomban a június 17-i szentmisén, amelyen részt vett Ugron Imre Gábor, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány társelnöke, Kovács Gergely kurátor, Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester, illetve cserkészek is szolgáltak.

Michels Antal plébános szentbeszédében emlékeztetett: kettős ünnep a mai, a hálaadás – a tanév végén – mellett Mindszenty példamutatására is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a bíboros élete, öröksége – aki vállalta a szenvedést hazájáért – iránytűként álljon előttünk.

Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány kurátora arról számolt be a híveknek, hogy június 14-én a Szenttéavatási Kongregáció Mindszenty bíboros ügyében megtartotta a teológus tanácsosok ülését, mely szakmai alapon vizsgálta és értékelte az életszentség megvalósulását a hercegprímás életében.

Az ülésen egyhangú pozitív döntés született. Ezt követően kerülhet sor a Szenttéavatási Kongregáció rendes ülésére. Itt a teológus kongresszus szakmai értékelésére alapozva fogalmazzák meg a testületi véleményt, melyet a Szentatya elé terjesztenek, aki elrendelheti a hősies erénygyakorlásról szóló dekrétum kihirdetését. Ha elismerésre kerül a közbenjárására történt és egyházmegyei szinten már kivizsgált csodásnak tűnő gyógyulás is, akkor kerülhet sor a boldoggá avatásra.

A szentmisét követően a hívek átvonultak a közeli Mindszenty József térre, ahol tavaly avatták fel a bíborost ábrázoló egész alakos szobrot, a jelenlévők virágokat helyeztek el az emlékműnél.

A megemlékezésen Sára Botond elmondta: ő még abban az időben nőtt fel, amikor a történelemkönyvekben nem volt szó arról, kicsoda Mindszenty József bíboros. „Ma már beszélhetünk róla, az élete és hite legyen példaértékű mindenkinek” – fogalmazott az alpolgármester.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben