Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kocsis Máté figyelmeztette a tüntetőket:

„Kárt okoznak, akik elferdítik az igazságot a hajléktalanügyben!”

2011. október 07. péntek

Elfogadta a Józsefvárosi LÉLEK Programot a kerület képviselő-testülete. Több mint három órás vita folyt a népszavazás eredményéből következő döntések meghozataláról. A képviselők szavaztak arról is, hogy többlettámogatást kapnak a VIII. kerületi közrendvédelmi akcióban részt vevő szervezetek, tilos lesz koldulni és életvitelszerűen az utcán tartózkodni.

A legnagyobb kárt azok okozzák a hajléktalanoknak, akik sajtónyilatkozataikkal, tiltakozásaikkal elferdítik az igazságot és háttérbe szorítják az Önkormányzat törekvéseit – mondta el a képviselő-testületi ülésen Kocsis Máté. Az október 6-i ülésen ugyanis tüntetők egy csoportja is megjelent, akik táblákkal, majd bekiabálásokkal zavarták meg az első két napirendi pont vitáját. A harmadik, hajléktalanokat segítő programról szóló napirend előtt azonban kivonultak.

Tüntetők kis csoportja állt a hivatal előtt, páran az ülésen is résztvettek

A szeptember 26. óta tartó napi 24 órás közrendvédelmi akció a jogszabálysértések visszaszorítására, megakadályozására vonatkozik, amelyben a kerületi rendőrség, a közterület-felügyelet és a szabálysértési iroda vesz részt. Az akció miatt keletkezett többletköltséget az önkormányzat fizeti, a rendőrségnek 8,5 millió, az önkormányzatnak és a közterület-felügyeletnek pedig 5-5 millió forintot. Az előterjesztést 14 igen (Fidesz, Jobbik), 4 nem (MSZP, LMP) ellenében elfogadta a testület. Az ülésen részt vett Somfai Ágnes, fővárosi LMP-s képviselő is, akinek a polgármester javaslatára szót adott a testület. Somfai elmondta, nem ért egyet a rendőrség viselkedésével, azzal ahogy eljárnak. Azzal vádolta az önkormányzatot, hogy börtönbe zárják a közterületen életvitel szerűen tartózkodó hajléktalanokat. Ezt a polgármester és a kerületi rendőrkapitány is cáfolta. Salgó László, a kerületi rendőrkapitánya hangsúlyozta, a rendőrség minden esetben a feladatát végzi, így a jogszabályokat betartatja és az állampolgárok jogait védik. Elmondta, szerinte félreértés miatt gondolják azt, hogy a közrendvédelmi akció a hajléktalanokra van kihegyezve. Hangsúlyozta: a rendőrök végzik feladatukat, és ha szabálysértésbe ütköznek, akkor intézkednek. Salgó arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt két hétben pozitív visszajelzéseket kapott a kerületben élőktől. Hozzátette, kifejezetten örül a közrendvédelmi akciónak, hiszen számos állampolgári kérés érkezett már hozzá, amelyben a közbiztonságra panaszkodtak, és most még nagyobb hatékonysággal tudnak fellépni.

Somfai Ágnes a rendeletalkotás körülményeit és az abban szereplő fogalmak tisztázatlanságát is bírálta. Jelezte: nem tartja jónak a kerület magánakcióját, álláspontja szerint a hajléktalanproblémát a kerületeknek és a fővárosnak közösen kell megoldania. A polgármester válaszában elmondta, az ellátás a főváros feladata, nem a kerületé, ennek ellenére Józsefváros aránytalanul nagy terhet vállalt. Somfai felvetésére leszögezte, az önkormányzat nem tud minden hajléktalannak lakást biztosítani, de azoknak igen, akik a kerületben vesztették el otthonukat. Kocsis Máté hozzátette: ha minden kerület így felkarolná a sajátjait, a főváros gyakorlatilag mentesülne a probléma alól.

Komássy Ákos (MSZP) az ülésen tagadta, hogy a népszavazás bojkottjára szólított fel

Molnár György MSZP-s képviselő úgy vélekedett: a kerület "akciósorozata" azt a célt látszik szolgálni, hogy kiüldözze a kerületből a hajléktalanokat. A szocialista politikus a "tényleges zavart okozó tevékenységek" büntetését javasolta, ezek között a szemetelést, a kutyaürülék utcán hagyását említette.

Tilos a dohányzás egyes közparkokban!

Szintén 14 igen, 4 nem arányban szavazták meg a téma második előterjesztést is, amelyben az önkormányzat szigorítja a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló rendeletet. Ennek értelmében érvényben marad a kukázást tiltó rendelet és ezzel párhuzamosan azzal egészült ki, hogy tilos a közterületeken, parkokban, aluljárókban, útkereszteződésekben koldulni, kéregetni; valamint tilos a közterületet "életvitelszerű lakhatásra használni, és az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságokat közterületen tárolni". Bővült a nem dohányzó közterületek listája is. Ennek értelmében tilos lesz rágyújtani a Gutenberg téren, a Horváth Mihály téren, a Kálvária téren, a Mátyás téren, a Teleki László téren, a II. János Pál pápa téren és a Rezső téren lévő parkokban, valamint az ezeket határoló járdák területén is.

Elfogadták a LÉLEK Programot

Jóval kevesebb ideig vitáztak a képviselők a Józsefvárosi LÉLEK (Lakhatási, Életviteli, Lelkisegítség-nyújtási, Egzisztenciateremtési Közösségi) Programról. A testület egyhangúlag döntött úgy, hogy a kerület elindítja azt a programot, amellyel a Józsefvárosban hajléktalanná vált embereket segítik. A tervek szerint az önkormányzatnak kiemelten kell foglalkoznia a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberekkel, akik jobbítani akarnak saját sorsukon, és hajlandók ezért mindent megtenni. A LÉLEK program három pillére a mentorálás, az érintettek társadalmi integrációja; a munkaerő-piaci integráció; valamint a hosszú távú fenntartható lakhatási problémák megoldása. A program kidolgozására egyébként az önkormányzat szeptember végén három munkacsoportot hozott létre, amelynek keretében a részleteket dolgozzák ki az önkormányzat szakemberei.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben