Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szobrot kapott Bauer

Kocsis: Régi adósságunkat törlesztettük

2012. március 19. hétfő

Halála után 43 évvel állítottak szobrot Bauer Sándornak Józsefvárosban. Annak az autószerelő tanoncnak, aki a kommunizmus elleni tiltakozásul a Nemzeti Múzeum kertjében gyújtotta fel magát. Az ünnepségen Szájer József szerint a hamisítás, az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak olyanok, akik megpróbálják jelentéktelenné tenni a mártír Bauer Sándor emlékét.

Bauer Sándornak állít emléket a Mátyás téren elhelyezett szobor. A fiatal autószerelő, aki 1969. január 20-án gyújtotta fel magát a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, így tiltakozva Magyarország szovjet megszállása ellen.

Az esemény fővédnöke, Szájer József, európai parlamenti képviselő beszédében azt mondta, Bauer Sándor tisztában volt azzal, hogy tettével nem fog megváltozni a rendszer, de tudta, cselekedete egy jelzés, "egy világító fáklya nekünk, a jövő nemzedékeinek, az akkor élő embereknek": sosem szabad belenyugodni abba, hogy egy diktatórikus rendszerben élünk. Szájer úgy vélekedett Bauer tette kapcsán: „az égő áldozat igenis képes megváltoztatni a világot, irányt mutatni, és a kevésbé bátraknak bátorságot adni”.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere régi adósság törlesztésének nevezte a szobor felállítását, hosszú évekig ugyanis még a nevét sem lehetett említeni az önkéntes tűzhalált halt fiatalnak. "Most azonban, talán némi kárpótlásul a 32 éves hallgatásért, szobrot állítunk a munkásruhás fiatalembernek" - mondta, hozzátéve, hogy a szobor mementó is egyben, egy intés, hogy miben követendő az, akinek szobrot emeltek.

"A munkásruhás fiatalember abban, hogy hazafi volt, hogy sorstársait, népét, nemzetét igyekezett menteni önfeláldozó tettével" - fűzte hozzá a politikus.

Az eseményen részt vett a XV. kerület polgármestere, László Tamás is, hiszen a fiatal fiú ebben a kerületen lakott és itt is van eltemetve. László Tamás beszédében úgy fogalmazott: azt, hogy Bauer Sándor boldog volt-e, nem tudni, de hogy szabad és bátor volt, az biztos. A Mátyás téri szobrot Szájer József és a néhai Bauer Sándor nagybátyja, Vácz Gyula leplezte le, aki a kerületnek ajándékozta az emlékművet. Jan Palach, a prágai Károly Egyetem hallgatója 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a Vencel téren, ekként tiltakozva hazája szovjet megszállása ellen. A 17 éves autószerelő-tanuló Bauer Sándor Jan Palach mártíromságát követte, és 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében felgyújtotta magát, amibe három nap múlva belehalt. A Ceausescu-rendszer ellen hasonlóan protestált 1970-ben a börtönből kiszabadult székelyföldi Moyses Márton, amikor Brassóban, a megyei pártbizottság előtti téren felgyújtotta magát.

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben