Köztisztaság

térképJózsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat
térkép
Cím: Budapest 1084 Mátyás tér 15.
Telefon: 06-1-7823537; Fax: 06-1-7994213
E-mail: info@jvsz8.hu
Alapító okirat

 

Az ingatlantulajdonos, használó kötelezettségei
Az ingatlan tisztaságáról a tulajdonosnak, illetve a bérlőnek kell gondoskodni. Az ingatlan és az ingatlan előtt járda, valamint a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hó eltakarításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

A JVSZ feladatai

- járdák takarítása

-A kutyaürülék összeszedéséhez a kerületi lakosok részére műanyag zacskót bocsátunk rendelkezésre, amely az intézmény Budapest VIII. kerület Leonardo d. V. utcai telephelyén vehető át.

- hulladék, sitt szállítás

- az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő utak, járdák karbantartása,

- e szakaszokon keletkezett "kátyú károkkal" kapcsolatos ügyintézés, a Leonardo d. V. utcai telephelyen, - a Teleki téri (ideiglenes) piac üzemeltetése, - a közterületi kertészeti feladatok ellátása, - idény jelleggel zöld hulladék gyűjtés, elszállítás.

 

 Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzata

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF)
térkép
Cím: 1098 Budapest, Ecseri út 8-12.
Telefon: 06-40-353-353 (FKF-FKF)
E-mail: fkfzrt@fkf.hu
Honlap: http://www.fkf.hu

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) feladatai: 
- kézi úttisztítás
- aluljáró takarítás
- a viharok utáni takarítást, 
- a dunai árvizek utáni takarítást, 
- a közúti balesetek utáni takarítást

Ügyfélszolgálat nyitvatartása:
Hétfő: 8:00 - 20:00
Kedd: 8:00 - 16:30 
Szerda: 8:00 - 16:30
Csütörtök: 8:00 - 16:30
Péntek: 8:00 - 14:00

A Zöldterület-fenntartási és Fejlesztő Kft. (ZÖFE) feladatai

 

Feladatai a kerületi parkokban, fasorokon:

- gallyazási, kivágási munkák
- sorfa ültetés
- pázsitgondozás
- virágágyak gondozása
- kutyafuttatók gondozása
- takarítási munkák

Veszélyes hulladék

 

Mi számít veszélyes hulladéknak?
A szakszerű meghatározás szerint veszélyes hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, hulladékokat , amelyek minőségüket tekintve az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre közvetlenül, vagy közvetve károsító hatást váltanak ki.

Festékek, hígítók, oldószerek
A festékek, lakkok, hígítók, oldószerek fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagok. A háztartási hulladékban alkalomszerűen, nagyobb adagokban jelennek meg. Elkülönített begyűjtésük után lerakással ártalmatlanítják őket. A vegyszer- és festékmaradékok malterporral, fűrészporral, homokkal megköthetők, majd lezárva, elkülönítetten tárolhatók.

Szárazelemek és akkumulátorok

Ezekből többféle minőségű és tartalmú van forgalomban Magyarországon. Jellemzően rövid a használati idejük, emiatt hamar megjelennek a háztartási hulladékban. A bennük lévő nehézfémek (higany, kadmium) különösen veszélyesek a környezetre (higany: vese- és idegrendszer-károsodás, kadmium: tüdő, vese- és májkárosodás). Jelentősen csökkenthető a veszélyes anyag kibocsátás, ha szárazelem helyett akkumulátorokat használunk. Ezek ára 3-4-szerese az elemekének, viszont akár több százszor is újratölthetők.

Elhasznált sütőolaj, zsiradék
Kezelésük, tárolásuk sokáig megoldatlan volt. Ma már lehetőség van a szűrés és ártalmatlanítás utáni ipari felhasználásra. Amit érdemes szem előtt tartani a használatukkal kapcsolatban: nem szabad túlhevíteni, és túl sokszor sütni benne. Külön gyűjtésük egyszerűen megoldható a háztartásokban: jól záródó üveg vagy műanyag edényekben tárolhatók, és lakossági veszélyes hulladék- gyűjtési akciókon, hulladékudvarokban vagy veszélyeshulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak leadhatók. Ilyen például a törökbálinti Biofilter Környezetvédelmi  Kft..

Gyógyszermaradékok
Ezek az anyagok nagyon nagy gondot jelentenek, ha élővízbe kerülnek. A budapesti vízben is kimutatható mértékű hormonkészítmény található, melynek hatása hosszú távon nem ismeretes. A lejárt szavatosságú gyógyszerek visszagyűjtése a gyógyszertárak feladata. A patikákban kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik.
 

Hol találhatóak Józsefvárosban a hulladékgyűjtő szigetek?

 

Baross utca - Szigony utca sarok
Baross utca 111/b mögött
Bláthy Ottó utca - Vajda Péter utca
Ciprus utca - Százados utca
Golgota tér - Delej utca
Gutenberg tér 1-gyel szemben
Horváth Mihály tér, Kis Stáció utcával szemben
Hős utca 9. (MOL üzemanyagtöltő állomás)
Hungária krt. 12-14.sz. előtt
Illés utca-Tömő utca sarok
Jázmin utca, trafó előtt
Korányi Sándor utca-Diószeghy Sámuel utca sarok
Köztársaság téren Luther utca 4. saroknál
Leonardo da Vinci köz 46-48.
Lokomotív utca - Vagon tér (a templom mögött)
Losonci tér - Práter utca 60-58.
Mátyás tér
Nagy Fuvaros utca, az Auróra rendelő előtt
Nagy Templom utca 2.
Práter utca 63-mal szemben
Rezső tér – Elnök utca sarok
Somogyi Béla utca (Blaha Lujza tér)
Stáhly utca 5-tel szemben
Stróbl Alajos utca-Strázsa utca sarok
Százados út – Stróbl Alajos utca
Teleki tér, Dobozi utca felőli sarok
Tisztes utca - Osztály utca sarok
Vay Ádám utca – Alföldi utca
 

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés
térkép
Cím: 1052 Budapest Váci utca 16/c
Telefon: 06-1-769-0216
E-mail: info@recyclehungary.hu
Honlap: www.recyclehungary.hu
Recycle Hungary Kft


A Józsefvárosi Önkormányzat 2008. júliusában indította el ingyenes lakossági szolgáltatását a házhoz járó szelektív hulladékgyűjtés programot. Azok a társasházak melyek részt vesznek ebben a programban, nemcsak környezetüket védik, hanem a pénztárcájukat is.

Hogy is működik a házhoz járó hulladékgyűjtő rendszer?
A program lényege, hogy a programhoz csatlakozó házakhoz a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőedényeket helyeznek ki, melyeket hetente ürítenek a Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért alkalmazottjai és az egész szolgáltatás díjmentes. Eddig 371 társasház, vesz részt a heti gyűjtésben, a csatlakozás szintén díjmentes és majdnem egész Józsefváros területére kiterjed.

Hogyan lehet vele spórolni?
A rendszer bevezetése a társasházak számára megtakarítást jelent, a szemétdíj csökkenhet. Hosszútávon, az aktív szelektív gyűjtéssel 20-30 % -kal csökkenhet a szemétdíj, ez egy százlakásos társasház esetén akár havi 20-22 ezer forint megtakarítást jelent.

Eddigi eredmények
A hulladékgyűjtés célja a környezetvédelem, a fák védelme illetve energiaspórolás. A program első 6 hónapja a 18 tonnányi műanyag hulladékot gyűjtöttek be Józsefvárosban, ez annyi energia megtakarítását jelenti, amellyel 515db 60W villanykörte 12 órán át éghet. Valamint annyi papírhulladékot sikerült eddig begyűjteni, amelynek köszönhetően 2363 fát mentettek meg a józsefvárosiak.

Mit és hogyan gyűjtsünk?
Minden társasházban elhelyeznek 2 darab 240 literes szabványméretű kukát. Az egyik kék színű, melybe a papírhulladékot gyűjtjük, a másik sárga ebbe a műanyagpalackokat kell tenni. Azonban itt is ügyelnünk kell a kidobott termékek tisztaságára, akárcsak a hulladékgyűjtő szigeteknél, ugyanis ha szennyezetten kerül a többi közé akkor nem tudják újra hasznosítani.

A KÉK színű kukába, a papírhulladékok közé tehetjük az újságokat, könyveket, hullámpapírokat, csomagolópapírokat, kartondobozokat valamint az italos dobozokat ( TETRA PAK). Ügyeljünk arra, hogy a kartondobozokat hajtsuk össze, így sok helyet tudunk spórolni, valamint higiéniás okokból ne dobjunk bele élelmiszer maradványokat, használt papír zsebkendőt, szalvétát.

A SÁRGA kukába, azaz a műanyag gyűjtőbe dobhatunk ásványvizes PET palackokat, háztartási palackokat és kupakokat is. Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett  flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt.

Mikor gyűjtik a szemetet?
Minden héten egyszerre gyűjtik össze a szemetet. A lakóknak nincs más dolguk, mint kihúzni az utcára az új szelektív hulladékgyűjtő kukákat, úgy mint a hagyományost.

Szerdánként szállítják el a SÁRGA kukákat, azaz a műanyag gyűjtőket.

Csütörtökönként szállítják el a KÉK kukákat, azaz a papírhulladék gyűjtőket.

Zöldhulladék begyűjtés
térkép
Cím: 1081 Budapest, Alföldi utca 7.

 

A hulladék szerves anyag csökkentése kiemelt célja az Európai Unió környezetpolitikájának, mivel a hulladék szervesanyag-tartalmának bomlása következtében nagymértékben nő az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben. Ezzel az Európai Uniós törekvéssel összhangban kezdte meg Társaságunk 2006. júniusában Budapest zöldövezetes kerületeiben a kerti zöldhulladék begyűjtését. A zöldhulladékot külön erre a célra rendszeresített hulladékzsákba gyűjtjük, amit a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálunk.
Az elszállítást végző célgépeink kizárólag az FKF Zrt. logójával ellátott, illetve „Kerti zöldhulladék” feliratú műanyag zsákokban kikészített zöldhulladékot gyűjtik be a kijelölt területekről.

A zsákokba tehető:
- lomb
- fa- és bokor-nyesedék
- nyírt fű és gyom.

Kérjük a vastagabb faágakat darabolva, összekötve helyezzék a zsákok mellé, fontos, hogy ne legyenek 1 m-nél hosszabbak!
 
Kérjük, NE tegyenek a zöldhulladékos zsákokba háztartási hulladékot, mert ez esetben Társaságunknak nem áll módjában azokat elszállítani.

Kerti zöldhulladékos zsákok ára

60 literes kerti zöld hulladékos zsák

110 Ft/db

100 literes kerti zöldhulladékos zsák

170 Ft/db

100 literes kerti zöldhulladékos zsák, MOL töltőállomásokon

2079 Ft/10db (csomagban)

A szolgáltatás ára tartalmazza a 25%-os ÁFA-t.
A gyűjtőzsákok kedvezményes ára tartalmazza az elszállítás és a komposztálás költségét is.
Az elszállítás napja a VIII. kerületben: péntek


A zöldhulladékos zsákok beszerzése a lakossági ügyfélszolgálati irodán:
1081 Budapest, Alföldi utca 7.

Nyitva tartás:
Hétfő: 8.00-20.00
Szerda: 9.00-15.00
Péntek: 9.00-13.00
 

Évenkénti egyszeri lomtalanítás

 

A lakosság minden évben igénybe veheti az FKF Zrt. éves, meghatározott időpontban történő külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását. Az éves lomtalanítás keretében lehetőség van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól.
 

A lomtalanítási területeket kisebb körzetekre osztották, mely biztosítja, hogy adott időben egy kisebb területről, koncentráltan, nagy erőkkel szállíthassák el a kikészített lomokat. Ezáltal rövidebb ideig okoz kellemetlenséget a kikészített lom.
 

A lomok elszállításának időpontjáról továbbra sem jelenik meg tájékoztató a sajtóban. Ehelyett az Ön címére kiküldött értesítő levélből és  a társasházban kifüggesztett plakátokról szerezhet információt körzetének pontos kikészítési időpontjáról. Az értesítő levelet minden alkalommal az adott időpont előtt kapják kézhez és telefonon is érdeklődhetnek a körzetre vonatkozó dátumról.
 

Az időpontok kialakításánál fokozott figyelmet fordítottak a nemzeti- és vallási ünnepekre, ekkor a társaság lomtalanítást nem végez.
 

Általános tudnivalók

Ne készítsen ki:
- A háztartásokban naponta képződő háztartási hulladékot,
- ipari, mezőgazdasági tevékenység következtében keletkezett hulladékot,
- veszélyes hulladékot,
- építési törmeléket,
- autógumit, autóroncsot,
- zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű).

A lomok kikészítésének módja:
- Kérjük, hogy a lomokat olyan helyre helyezzék ki, melyet munkatársaink járműveikkel könnyen és gyorsan meg tudnak közelíteni.
- Fontos, hogy a lomok ne kerüljenek az úttestre, mert akadályozhatják a forgalmat, illetve balesetet okozhatnak.
- Kérjük, hogy a közterületi rend megóvása érdekében a levélben megküldött kikészítési időpontban helyezzék csak ki a lomokat, melyeket a rákövetkező napon szállítunk el.

A lomtalanítás utáni takarítás
Az FKF az úttest megtisztításáról gondoskodik a lomtalanítás után. Az ingatlan előtti járdaszakasz takarítása viszont az ingatlan tulajdonosok, vagy azok képviselőinek felelőssége és feladata. Kérjük, hogy a lomtalanítás utáni rend helyreállításában együttműködni szíveskedjenek.

Hasznosítható hulladékok
A környezet megóvása érdekében, a  hasznosítható hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fém doboz, italos kartondoboz) kérjük ne a lomokkal együtt helyezze ki, hanem használja szelektív hulladékgyűjtő szigeteinket, illetve hulladékudvarainkat.

Veszélyes hulladék begyűjtés lomtalanításkor
A háztartásoknál keletkező veszélyes hulladékok átvételére az FKF minden lomtalanítási körzetben gyűjtőpontokat létesít. A gyűjtőpontok pontos helyszíneiről, a lomtalanítás időpontjáról szóló levélben adunk értesítést. A veszélyes hulladék átvétele minden egyes körzetben a lomok kikészítését követő napon történik 12ºº és 18ºº óra között.

A gyűjtőpontokon leadható veszélyes hulladékok:
- sütőzsír, sütőolaj és göngyölegei,
- festékmaradék és göngyölegei,
- olajos műanyag flakon,
- oldószerek, hígítók,
- növény védőszer,
- szárazelem,
- elektronikai hulladék,
- gumiabroncs,
- szóró palack, fénycső.

Kapcsolat

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat
1082 Budapest,
Baross u. 63-67.
06-1-459-2100
hivatal@jozsefvaros.hu

Ügyfélfogadási rend

Hétfő: 13.30-18.00
Kedd: nincs
Szerda: 8.15-16.30
Csütörtök: nincs
Péntek: 8.15-11.30

Anyakönyvi Iroda

1082 Budapest,
Baross u. 63-67.
06-1-459-2265

Hétfő: 8.15-13.30*,
13.30-18.00

Kedd: 8.15-16.00*
Szerda: 8.15-16.30
Csütörtök: 8.15-16.00*
Péntek: 8.15-11.30

* csak újszülött és haláleset bejelentése

Az utolsó sorszám - a napi ügyfélforgalomtól függően - legkésőbb az ügyfélfogadási idő vége előtt fél órával kerül kiadásra.

Házasságkötési szándék bejelentéséről szól jegyzőkönyv és születendő gyermekre tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatok felvétele előzetes bejelentkezés alapján történik. Előzetes időpont egyeztetése hivatali időben a 459-2176 telefonszámon lehetséges.

Családtámogatási iroda

1082 Budapest,
Baross u. 66-68.
06-1-459-2277

Hétfő: 8.15-18.00
Kedd: 8.15-16.00
Szerda: 8.15-16.30
Csütörtök: 8.15-16.00
Péntek: 8.15-11.30

Okmányiroda

1082 Budapest,
Baross u. 59.
06-1-459-2191

Hétfő: 8.15-18.00
Kedd: 8.15-16.00
Szerda: 8.15-16.30
Csütörtök: 8.15-16.00
Péntek: 8.15-11.30

Az utolsó sorszám - a napi ügyfélforgalomtól függően - legkésőbb az ügyfélfogadási idő vége előtt fél órával kerül kiadásra.


Józsefváros

hirdetés